Stupovi dominikanske duhovnosti

Postoje četiri stupa na kojima dominikanci grade svoju duhovnost.

Molitva – molitveni život dominikanskih laika temelji se na svetoj misi, molitvi časoslova, Gospinoj krunici te osobnoj molitvi. Vrlo nam je važno da uredimo život na način da je u njemu središnje mjesto rezervirano za odnos s Bogom, umjesto da molitva bude tek nešto usputno.

Studij – vodimo se riječima sv. Petra koji je rekao "Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama." (1 Pt 3:15). Zbog toga se dominikanski laici posebno angažiraju u studiju koji predstavlja kontinuiran proces učenja o Gospodinu i o našoj vjeri. Oslonjeni na Sveto Pismo i ostala djela katoličke duhovnosti formiramo sebe u istini koja je Isus Krist kako bi bili što učinkovitiji svjedoci evanđelja.

Zajedništvo – kršćanin koji je u izolaciji ne ostaje dugo kršćanin. Dominikanski laici shvaćaju da je zajedništvo izrazito važno te ga traže u svome obiteljskom životu - kako u vlastitim obiteljima  tako i u dominikanskoj obitelji. Upravo zbog toga smatramo naše zajedničko vrijeme dragocjenim bez obzira bilo ono provedeno na zajedničkim sastancima, molitvi, karitativnom djelovanju ili studiju.

Apostolat – osnaženi molitvom, studijem i zajedništvom pristupamo apostolatu tj. naviještanju radosne vijesti drugima. Ovdje se ne radi o uobičajenom, liturgijskom propovijedanju, nego o propovijedanju svjedočenjem vjere u Isusa Krista prvenstveno vlastitim životom, odnosima u obitelji, prema prijateljima, kolegama i ostalim ljudima s kojima se svakodnevno susrećemo. Da bi bili sposobni za to moramo prvenstveno dobro poznavati svoju vjeru, biti ljudi molitve te biti dijelom zajednice koja nas podržava na putu kojeg smo odabrali.