Besplatna knjižara bl. Augustina Kažotića

Kultura čitanja duhovne literature itekako je bitna u duhovnoj formaciji svakog odraslog katolika. Taj dio formacije traje kroz cijeli život i želja nas dominikanaca laika jest omogućiti drugim vjernicima lakšu dostupnost te literature. Živimo u vremenima kada je velikom broju naših sugrađana kupovina knjige postala luksuz koji si ne mogu priuštiti. Zbog toga je naš brat Goran Vjekoslav Rački došao na ideju da mi, članovi dominikanskog laičkog bratstva Augustina Kažotića, osnujemu besplatnu knjižaru duhovne literature. 

Radi se o knjigama koje prikupljamo kako od članova našeg bratstva, tako i od svih ostalih zainteresiranih koji kod kuće imaju zanimljive knjige koje su pročitali, a koje su voljni donirati našoj knjižari. Ideja je bila da te knjige pregledamo, sortiramo te prezentiramo na štandu ispred crkve, poslije nedjeljnih svetih misa, kako bi ih svi zainteresirani mogli pogledati, pregledati te eventualno uzeti ukoliko nađu naslove koji ih zanimaju. Na štandu se nalazila i kutija za dobrovoljne donacije koje se u punom iznosu proslijeđuju u naš župni Caritas za potrebe siromašnih.

Početak akcije je bio 3. prosinca, na prvu nedjelju došašća te je trajala sve do Božića. Budući da je inicijativa postigla uistinu izvrsne rezultate, zasigurno će biti u nekom obliku nastavljena i u budućnosti.

Karizma dominikanaca je propovijedanje, širenje radnosne vijesti, a duhovna literatura je nešto što nam itekako može pomoći na tom putu. Zato smo pozvali sve zainteresirane da pogledaju svoje ormare, ladice, police te nam se jave ukoliko pronađu kakvu knjigu koju bi željeli donirati, a od koje bi konačne koristi imali ne samo oni koji će je čitati, nego i korisnici Caritasa koji su u potrebi. Donacije knjiga smo primali kroz cijelo došašće, nakon svake nedjeljne svete mise, na štandu ispred Crkve. 

Osim naše knjižare, u vrijeme adventa aktivne su i ostale laičke zajednice u našoj župi koje su se uključile u projekt izrade i prodaje adventskih vijenaca te inicijativu "čaj i kolačići" čiji prihod također ide za potrebe Caritasa. 

b. Goran - voditelj projekta

b. Goran - voditelj projekta

b. Zrinko

b. Zrinko

braća Goran, Zrinko i Krešimir

braća Goran, Zrinko i Krešimir

s. Laura, s. Ana te b. Darko

s. Laura, s. Ana te b. Darko