Knjiga o mučeništvu kardinala Stepinca

Biti dominikanac znači predati sve svoje sposobnosti, talente i radne kapacitete Gospodinu i staviti ih u službu širenja Istine. Tu je upravo karizma našeg Reda koji već 800 godina služi Gospodinu i Crkvi. U bratstvu bl. Augustina Kažotića izrazito smo ponosni na našu sestru Nedu, koja je inače doktor znanosti, sveučilišna profesorica i liječnica, vrlo aktivna u pronošenju istine o vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, ali i raznim drugim vrijednim temama. Više puta je održala vrlo zanimljiva predavanja koja je organiziralo naše bratstvo, a koja su se ticala upravo tih, za nas katolike posebno interesantnih tema. Osim toga, naša je sestra Neda urednica i voditeljica emisije na LaudatoTV koja se bavi medicinom, a u kojoj ugošćuje brojne poznate hrvatske liječnike i znanstvenike. Njezin najnoviji projekt bio je rad na knjizi monsinjora Juraja Batelje "Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca" koja je predstavljena u utorak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

U ovoj je knjizi predstavljen progon i mučeništvo kardinala Stepinca kroz jedan multidisciplinarni pristup; teološki, historiografski i medicinski. 

Dr. Josip Jurčević je bio prvi izlagač te je iz svoje perspektive uglednog povjesničara govorio o povjesnom kontekstu kardinalove kanonizacije te izazovima na koje su povjesničari nailazili pokušavajući doći do relevantnih dokumenata iz razdoblja komunističke vladavine. Također je naglasio da su ovakve knjige itekako potrebne kako bi se konačno otkrili tko je i na kakav način progonio kardinala Stepinca.

Naša sestra Neda je bila zadužena za medicinski dio knjige te je u svome izlaganju navela medicinske i forenzičke postupke koji su provedeni nad tijelom pokojnog kardinala, a koji jasno ukazuju na kontinuirano trovanje te moguće druge načine na koje se sustavno narušavalo njegovo zdravlje. Pri tomu je izložila brojne nalaze s respektabilnih institucija i laboratorija u kojima se jasno vide dokazi na kojima se temelji osnovna premisa knjige, a to je da je kardinal Stepinac skončao svoj život nasilnom smrću uslijed trovanja.

Autor knjige mons. Batelja je posjetiteljima ovog predstavljanja knjige pokazao velik broj dokumenata i svjedočanstava te osobnih anegdota vezanih za Stepinčevo mučeništvo te događaje koji su nastupili nakon njegove smrti, a u kojima su komunističke vlasti i UDBA nastojale prikriti svoj zločin, zastrašiti svjedoke i učiniti sve u njihovoj moći da kardinal bude ocrnjen i u konačnici zaboravljen od hrvatskog naroda.

Naravno, oni u tom svom nastojanju nisu uspjeli, nego su od njega stvorili simbol otpora jednom ateističkom totalitarizmu koji se pojavljivao u mnogo zemalja diljem svijeta, a za sobom uvijek ostavljao isto: duhovnu, materijalnu i društvenu razvalinu. Inače, za našeg kardinala Stepinca se veže jedna zanimljivost, a to je da je bio franjevac trćeredac, koji je za svoje redovničko ime uzeo ime zaštitnika našeg bratstva- Augustina Kažotića!

 

 

 

stepinac_knjiga3-071117
23231627_722924567898443_8083374004891780962_n
stepinac-sudenje
promocija_knjige_martinje_i_radio_11.2017_004_2

Hodočašće bratstva u Krašić

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je u molitvama našeg bratstva od njegovog samog osnutka. Svima nam je velika želja da bude proglašen svetim kao jedan veliki svjedok vjere u Gospodina u vremenima u kojima je čovječanstvo doživljavaju uistinu svoje najteže dane. Suprotstaviti se dvama zločinačkim režimima i ideologijama, onima fašizma i komunizma, može samo osoba snažne vjere i snažnoga, Duhom Svetim ojačanoga, karaktera.

Da bi produbili vlastitu odanost našem blaženom kardinalu, ali i bolje upoznali njegov životni put i mučeništvo, zaputili smo se na malo hodočašće-vozočašće našem Lojzeku u Krašić, mjesto njegovog djetinjstva, ali i uzništva.

Bio je iznimno vruć i sparan dan, ali nas nekoliko hrabrih, u zajedništvu sa sestrama - trećoredicama iz susjednog Bratstva blažene Ozane Kotorske, odvezli smo se prvo u krašićku crkvu Presvetog Trojstva, gdje nas je dočekao tamošnji župnik vlč. Dragutin Kučan.

Osim naše grupe, na hodočašće u Krašić došao je župni zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nova Bukovica zajedno sa svojim župnikom vlč. Mariom Matijevićem. Tako smo svi zajedno poslušali o povijesti krašićke crkve i Stepinčevim uzničkim danima provedenim ovdje, gdje je, iako kardinal, služio kao župni kapelan u skrovitosti i uz bezbrojna ograničenja nametnuta od komunističke bogomrzačke vlasti. Ovdje neću pisati o tome što smo čuli, jer je krašićki župnik toliko predan apostolatu pobožnosti blaženom Augustinu, da će rado ugostiti svakoga tko dođe u Krašić i ispričati mu o Blaženiku i o brojnim svjedočanstvima njegova zagovora i njegove svetosti.


Nakon uvodnog izlaganja vlč. Mario Matijević slavio je svetu misu uz pjevanje svojeg župnog zbora iz Nove Bukovice. Mi trećoredci sa svojom braćom u Kristu osjećali smo se kao jedno. Nakon svete mise ostali smo u tihoj molitvi u crkvi, gdje je i bočni oltar s relikvijom blaženog Alojzija.

Potom smo izmolili križni put na postajama uređenim pokraj crkve. Iako je bilo podne i sunce je "pržilo" na preko 35°C, uzeli smo to kao žrtvu i djelo pokore za naš Treći red. Nakon križnog puta malo smo odahnuli i skromno objedovali.
 

Potom smo se zaputili u obližnju kapelu svetog Ivana Krstitelja na brijegu iznad Krašića, kamo je blaženi Augustin često odlazio moliti u samoći. U kapeli svetog Ivana jedna je časna sestra, Služavka Malog Isusa, pripremala sve za proštenje idući dan. Naše su joj sestre spremno pomogle. Doznali smo da je u toj kapeli uvijek proštenje na prvu nedjelju nakon blagdana Rođenja svetog Ivana Krstitelja. Nakon kapele vratili smo se u Krašić razgledati prostor u kojem je boravio blaženi Stepinac: njegovu spavaću i radnu sobu. Prostor odiše jednim spokojem i jednostavnošću, kakve već imaju sveti ljudi. Posebno nas je dirnulo saznanje kako je blaženi Alojzije bio franjevac - trećoredac s redovničkim imenom Augustin Kažotić! Tako je blaženi Alojzije, baš poput nas, uzeo blaženog Augustina za svojeg zaštitnika i pratitelja na trnovitom putu posvećenja. Ostaje nam moliti da i u našim životima zagovor blaženog Augustina bude tako plodonosan kao u Kardinalovom!

Nakon razgleda Krašića još smo svratili u Brezarić, u rodnu kuću Alojzijevu, gdje nas je dočekala gospođa Mira Stepinac. Ispričala nam je o obitelji Stepinac i o svojim naporima da uredi rodnu kuću za posjetitelje i hodočasnike. Uz čašu soka i pokoji uštipak zadržali smo se s vrijednom domaćicom u razgovoru. U kući Stepinčevih posjetitelji mogu kupiti prekrasne vezene suvenire: platnene vrećice, stolnjake, jastuke, ručnike. Tako smo i mi za kraj hodočašća malo "tržili" i vratili se svojim obiteljima obogaćeni susretom s blaženim Alojzijem.


Iako su vremenske prilike bile nesnosne radi vrućine, krajem dana spustila se kiša, koja kao da je bila poruka s neba: Otac se uvijek brine da nam pošalje svježinu u danima nevolja...

U galeriji fotografija s ovog malog hodočašća ostavljam na uvid sliku Bogorodice koja je visila na zidu kuće Stepinčevih, ispred koje je Alojzijeva majka danonoćno molila za svog sina. Istu je sliku kardinal Stepinac po majčinoj smrti uzeo sebi, jer je ispred nje volio moliti. Ona je visila na zidu iznad njegovog kreveta sve do njegove smrti. Tamo je i danas.

s. Maja OPL

crkva krašić
moći bl. Stepinca
župnik vlč. Dragutin Kučan
misno slavlje
zajednička fotografija
kardinal uzima ime našeg zaštitnika
kardinalova rodna kuća
slika Bogorodice
kapela
zajednička fotografija - križni put