Prikupljanje donacija za župni Caritas

Naše Dominikansko laičko bratstvo aktivno podupire župni Caritas od samog njegovog osnutka. Isprva je to činjeno na osobnoj razini od strane naše braće i sestara koji su se nesebično uključili u aktivnosti Caritasa te donirali svoje slobodno vrijeme za skrb najpotrebitijih. S vremenom se pokazala potreba za organiziranijim sudjelovanjem tako da smo s braćom i sestrama dogovarali pečenje kolača za adventsku akciju Caritasa "Čaj i kolačići". Osim toga, pokrenuli smo i našu besplatnu knjižaru bl. Augustina Kažotića čiji prihodi idu za Caritas. Naš brat, koji živi u Mostaru, uključen je u djelovanje udruge Milosrdni Samaritanac kroz koju obilazi i pomaže starijim osobama te osobama u teškoj materijalnoj situaciji.

Prikupljanje donacija za Caritas poseban je izazov u njegovom radu. Animirati ljude da doniraju, objasniti im svrhu donacija i pokazati njihove učinke, jedan je vrlo zahtjevan i zanimljiv zadatak. Tako se i naše bratstvo prošle subote uključilo u akciju koja je održana u Konzumu u kojoj su prikupljane prehrambene i higijenske potrepštine za korisnike Caritasa. Prići potpunom strancu te ga zamoliti za donaciju nije uopće laka stvar, no nakon kratkog vremena to sasvim postane normalno, a u neku ruku i zanimljivo. Posebice je lijep osjećaj vidjeti da ljudi reagiraju na naše zamolbe te u košare ubaciju proizvode koji nekom drugom, njima nepoznatom, mogu značajno olakšati tešku egzistenciju.

Iako nitko od nas nije niti zamisliti mogao da će se jednog dana naći u takvoj situaciji da od potpunog stranca moli pomoć, još se jednom pokazalo da ljudsko suosjećanje i humanost nemaju granice te da smo okruženi uistinu predivnim ljudima koje samo trebamo prepoznati.

Hvaljen Isus i Marija!