"Jao đavlu ako misli ukrasti koju dušu od mene!"

Riječi iz naslova možda najbolje ocrtavaju karakter i poslanje još jednog velikog dominikanca trećoredca, svetog Josea Gabriela Brocheru. Radi se o argentinskom svećeniku koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a koji je prošle godine proglašen svetim. Poznat je po svom neumornom pastoralnom radu s marginaliziranima u društvu, posebice bolesnima i siromašnima. U narodu je bio poznat pod nadimkom "svećenik kauboj" što je i razumljivo ukoliko pogledamo jednu njegovu fotografiju s pastoralnog putovanja:


Njegova se župa protezala na površini jednakoj gotovo 10% površine Republike Hrvatske, jako rijetko naseljenom području na kojemu je živjelo oko 10 000 vjernika. Budući da je većinu svoga vremena provodio na muli obilazeći svoje župljane, redovito je sa sobom nosio ikonu Blažene Djevice, molitvenik i stvari potrebne za služenje mise kako bi u svakom trenutku mogao udijeliti sakramente vjernicima koje je sretao na svome putu.

Rođen je u vrlo pobožnoj obitelji kao četvrto od desetero djece. Osim njega, još su dvije sestre odlučile živjeti posvećenim životom kao časne sestre. Bio je poznat kao vrlo poduzetan svećenik, osnovao je školu za djevojke, centar za duhovne vježbe te se založio za izgradnju brojnih društveno korisnih projekata poput pošte, telegrafskog ureda i oko 200 km cesta.

Njegova predanost pastoralnom radu posebno je došla do izražaja 1867. godine za vrijeme velike epidemije kolere kada je pomagao zaraženima. Mnogo je vremena posvetio i pomaganju gubavcima pri čemu se i zarazio gubom od koje je i sam umro 1914. godine. Pred sam kraj svoga života od bolesti je postao potpuno slijep i gluh. Prema njegovim sestrama koje su se brinule za njega u posljednjim danima ovozemaljskog žvote, zadnje riječi su mu bile: "Sada imam sve spremno za putovanje".

Na njegov zagovor dogodilo se i više čuda od kojih su neka priznata i od same Svete Stolice što je i bilo nužno za njegovu kanonizaciju. Tako je dječak pod imenom Nicolas Flores, nakon teške automobilske nesreće koja ga je ostavila u vegetativnom stanju, na zagovor sv. Joseu Gabrielu Brocheru čudesno ozdravio. Nicolas je imao samo 11 mjeseci kada je automobilska nesreća odnijela život njegovog djeda, a svi ostali suputnici su pretrpjeli teške ozljede. Na mjestu nesreće mali Nicolas je proglašen mrtvim, no nakon nekog vremena liječnici su ipak primjetili znakove života. Snimke mozga su pokazale da je lijeva strana potpuno uništena. Danas Nicolas ima tek manje smetnje s govorom , no osim toga on je sasvim funkcionalno dijete.

Drugo čudo koje se pripisuje našem dominikancu trećeredcu jest ozdravljenje djevojčice Camile Brusotti koja je pretrpjela strašne ozljede kao posljedica obiteljskog zlostavljanja od strane majke i očuha. Dok su se liječnici borili za njezin život, očekivajući da će u najboljem slučaju dijete preživjeti i ostati u trajnom vegetativnom stanju, njezina se baka molila ocu Brocheru. Danas mala Camila nema nikakvih posljedica zlostavljanja, a njezini zlostavljači su u zatvoru.

Neka nam svima ovaj brat trećoredac bude uzor u krepostima i konstantan podsjetnik na ono što naš Nebeski Otac traži od nas:

- da gladne nahranimo - da žedne napojimo - da strance prihvatimo - da gole zaodjenemo - da bolesne i utamničene pohodimo

... pa da se onda jednog dana i mi od ovozemaljskog života rastanemo riječima: "Sada imam sve spremno za putovanje"...

9 views0 comments

Recent Posts

See All