Susret s učiteljem Reda propovjednika o. Brunom Cadoreom

 

Prva generacija novaka našeg laičkog bratstva imala je jednu posebnu priviligeiju. Naime, tek nekoliko mjeseci nakon što smo ušli u novicijat našu je provinciju posjetio učitelj reda propovjednika o. Bruno Cadore. Imali smo čast susresti se s njime u prostorijama dominikanskog samostana na Peščenici pri kojemu djelujemo od samih naših početaka. Cilj posjete bio je susret s članovima dominikanske obitelji. Naše je bratstvo učitelju Reda predstavila sestra Maja na francuskom jeziku budući da je to jezik našeg učitelja reda. Nakon što su se ukratko predstavile i ostale zajednice koje djeluju pri samostanima u Kontakovoj i na Peščenici, učitelj je odgovarao na pitanja o smislu, svrsi i usmjerenju posvećenog života u okviru dominikanske obitelji. Između ostaloga, rekao je da je uloga vjernika laika u suvremenom društvu jako velika.

Oni mogu djelovati i među onim ljudima koji uglavnom žive na margini vjere, do kojih svećenici često ne mogu doći. Stabilnost i snaga Crkve uvelike počiva na vjerničkoj snazi laika i njihovoj intenzivnoj uključenosti u navještaj poruke spasenja. Stoga je neophodno to prepoznati i poticati u svojim sredinama otvorenost Duhu Svetom, kao onomu koji dijeli službe na izgradnju cijele zajednice. Vjernici laici su bogatstvo i blagoslov dominikanskom Redu i cijeloj Crkvi. Njihov je doprinos izuzetan što se osobito vidi u zemljama u kojima su katolici i službena Crkva uvjetovani mnogim društvenim ograničenjima.

Govorio je i o primjerima djelovanja dominikanskog laikata u pojedinim zemljama, i dao smjernice za moguća buduća djelovanja laičkih bratstava unutar Provincije i ukazao na potrebu njihova intenzivnijeg povezivanja. Sve je to potrebno kako bi se ostvario smisao dominikanskog poslanja: propovijedanje Božje riječi... Na koncu, u neslužbenom dijelu bila je mogućnost i za kratki osobni kontakt s Učiteljem Reda. Misno slavlje koje je prethodilo susretu, uz sudjelovanje vjernika predslavio je provincijal o. Anto Gavrić u koncelebraciji s Učiteljem Reda, o. Viviandom Bolandom, vikarom Učitelja Reda i njegovim asistentom za početnu formaciju mladih dominikanaca i o. Krzysztoforom Poplawskim, asistentom za zemlje istočne i srednje Europe te braćom dominikancima i svećenicama svećeničkog bratstva sv. Dominika.

o. Bruno Cadore Zagreb 2015.
o.Bruno Cadore Zagreb 2015.
o. Bruno Cadore Zagreb 2015.
o. Bruno Cadore Zagreb 2015.
o. Bruno Cadore Zagreb 2015.
o. Bruno Cadore ZAgreb 2015.
o. Bruno Cadore Zagreb 2015.