Susret s učiteljem Reda propovjednika o. Brunom Cadoreom

 

Prva generacija novaka našeg laičkog bratstva imala je jednu posebnu priviligeiju. Naime, tek nekoliko mjeseci nakon što smo ušli u novicijat našu je provinciju posjetio učitelj reda propovjednika o. Bruno Cadore. Imali smo čast susresti se s njime u prostorijama dominikanskog samostana na Peščenici pri kojemu djelujemo od samih naših početaka. Cilj posjete bio je susret s članovima dominikanske obitelji. Naše je bratstvo učitelju Reda predstavila sestra Maja na francuskom jeziku budući da je to jezik našeg učitelja reda. Nakon što su se ukratko predstavile i ostale zajednice koje djeluju pri samostanima u Kontakovoj i na Peščenici, učitelj je odgovarao na pitanja o smislu, svrsi i usmjerenju posvećenog života u okviru dominikanske obitelji. Između ostaloga, rekao je da je uloga vjernika laika u suvremenom društvu jako velika.

Oni mogu djelovati i među onim ljudima koji uglavnom žive na margini vjere, do kojih svećenici često ne mogu doći. Stabilnost i snaga Crkve uvelike počiva na vjerničkoj snazi laika i njihovoj intenzivnoj uključenosti u navještaj poruke spasenja. Stoga je neophodno to prepoznati i poticati u svojim sredinama otvorenost Duhu Svetom, kao onomu koji dijeli službe na izgradnju cijele zajednice. Vjernici laici su bogatstvo i blagoslov dominikanskom Redu i cijeloj Crkvi. Njihov je doprinos izuzetan što se osobito vidi u zemljama u kojima su katolici i službena Crkva uvjetovani mnogim društvenim ograničenjima.

Govorio je i o primjerima djelovanja dominikanskog laikata u pojedinim zemljama, i dao smjernice za moguća buduća djelovanja laičkih bratstava unutar Provincije i ukazao na potrebu njihova intenzivnijeg povezivanja. Sve je to potrebno kako bi se ostvario smisao dominikanskog poslanja: propovijedanje Božje riječi... Na koncu, u neslužbenom dijelu bila je mogućnost i za kratki osobni kontakt s Učiteljem Reda. Misno slavlje koje je prethodilo susretu, uz sudjelovanje vjernika predslavio je provincijal o. Anto Gavrić u koncelebraciji s Učiteljem Reda, o. Viviandom Bolandom, vikarom Učitelja Reda i njegovim asistentom za početnu formaciju mladih dominikanaca i o. Krzysztoforom Poplawskim, asistentom za zemlje istočne i srednje Europe te braćom dominikancima i svećenicama svećeničkog bratstva sv. Dominika.

© 2018 by Dominikansko laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića